[TRO]

Open, single-phase, architectural competition for the renewal and extension of THE PRIMARY & GRAMMAR SCHOOL TROJSKÁ

The competition entred 28 teams from all over the Europe, which translates into work of more than 90 professionals who spent at least 20 000 hours on the design of Trojská School in total.

Contracting authority

District Prague 7 – Troja
Trojská 230/96
171 00 Praha 7 – Troja
IČ: 45246858

Competition secretary
Ing. arch. Igor Kovačević PhD.
+420 222 222 521

 

Porota

Štěpán Valouch, Chairman
Markéta Zdebská
Matěj Draslar
Martin Neruda, alternate

Tomáš Bryknar, Vice Chairman
Kateřina Tůmová
Radim Jendřejas, alternate
Tomáš Drdácký, alternate

Prizes and honourable mentions

1. Prize 275 000,- Kč
2. Prize 200 000,- Kč
3. Prize 100 000,- Kč
Honourable mentions 50 000,- Kč

Harmonogram

Announcement of the competition: 11. 7. 2017
Submission of the proposals: 14. 9. 2018
Jury meeting: 20. – 21. 9. 2018
Result announcement: 18. 10. 2018

28 competition teams from whole Europe had to handle a complicated brief. The competition jury consisting of city district representatives, school representatives and experts has awarded three prizes and one honorable mention to designs from all the submitted proposals during a two day meeting.

As a winning proposal was selected a design of Italian studio Ravagnani Vecchi Architects of authors Andrea Ravagnani, Elena Maria Rossi, Chiara Nastasi; Rome, where the jury appreciated especially sensitive approach to the location and character of the whole Troja district, adequacy of the selected solution and cultivated facades reflecting well the atmosphere of educational institution.

As the second was awarded a Czech team mh architects of Petr Průša, Michaela Horáková, Sasha Derkach and Dmitro Matviishy; Prague, and as third Danish team MAS architects; Milda Naujalyte, Arminas Sadzevicius; Copenhagen.

more in press release:
Press release: The elementary and grammar school in Prague Troja knows its new look

“I am personally pleased and kindly surprised by the big number of competition proposals, their variety and fantasy of authors with which they approached the assignment for expansion of our school. I would really like to appreciate experts who were part of the competition jury not only for their professional, but also practical approach during the evaluation of particular competition design proposals – I have to thank them all a lot.”

said about the course of the competition
Mr. Tomáš Bryknar,
the mayor of the city district

“I appraise the course of the competition very positively. The co-operation in the competition jury with selected architects was a real benefit for me, as they were able to meditate the content of particular design proposals. The process of evaluation of competition proposals took place in friendly and kind atmosphere and I enjoyed it a lot. I was surprised by the prevalence of foreign proposals. I am very satisfied with the winning proposal and I look forward to it. I hope it will be realized.”

said about the competition
Mrs. Kateřina Tůmová,
vice-director

COMPETITION RESULTS

1st prize

Ravagnani Vecchi Architects / Andrea Ravagnani, Elena Maria Rossi, Chiara Nastasi, Rome – Italy

Booklet

Authors on the proposal
The conceptual approach to the project embodies the idea of a school oriented to the future, such as a tool box, an open flexible structure. The principal strategies are based on the realization of simple yet expressive buildings that promote flexibility and sustainability, determining attractive outdoor spaces. Scale and materiality are thought to tie harmoniously into the urban context. The two interventions find their connection in the balance of the green outdoor spaces, where all the entrances are. Materiality and colours are a central theme in the realization of both buildings, with similar attitude and different results, influenced by the urban and green context.

Statement of the jury
Proposal gently evolves existing structure of the place. The extension responds to the characteristic of residential area, urban villas in gardens. Basic spatial scheme offers clear orientation within the building and allows variability of functions according to primary school and grammar school needs.

Facade solutions exude modest sophistication and reflect the atmosphere of the educational institution well. The construction can be partly done during the school operation. The extension is proportional to the possibilities of the city district of Troja.

Jury recommends further focus on inner courtyard of the school and it´s better clarity. Better engaging of the new stairs and the new entrance of primary school within the extension of the school, alternatively also into the story of shared spaces.

Design of community house brings strong view of the institution as a light, ground floor pavilion that exploits the potential of the garden. Disposition scheme is basic and well-arranged. Jury recommends to focus on the relationship between pavilion and the elevated street Trojská with an emphasis on the public space and pre-house space.

The proposal has met to the highest degree the requirements of the competition and fulfilled the jury’s expectations. The Contracting Authority with the author of the proposal can work very well with the program without compromising its basic architectural design principle.

 

2nd prize

Petr Průša, Michaela Horáková, Sasha Derkach, Dmytro Matviishyn; Prague – Czechia

Booklet

Authors on the proposal
The study presents a solution for the reconstruction, completion of the original building and the new building of the Troja School. The design of the old school extends the capacity due to the newly created wing. This, in its visual form and shape, respects the current state. It naturally completes the ground plan and volume character of the existing building. The organization of indoor spaces allows the logical system of both schools’ operations. The whole concept forms a full private parter for leisure activities. The new building, on another plot, is designed with regard to the number of programs placed. The base mass of the block contains boxes that are filled with specific features, greens, and interactive surfaces. The design of both buildings provides an original approach to the concept of the school environment in the form of a pleasant, modern and representative architecture.

Statement of the jury
The proposal had caught the jury´s attention mainly because of its simplicity and clearness of the approach to the contest subject. The mass of extension sets down to the west of the existing building and extend the existing school by a new wing that naturally enclosed the space of the school courtyard. The extension offers new adequate entrance for primary school from Trojská Street. The new volume of the school has a reasonable dimension and it creates a robust disposition that can flexibly respond to the needs of the school. Towards the north a communication is situated, which generously opens to space behind the school. The proposal also convinces through a series of sensitive interventions in the interior of the existing building.

New building on plot 294/1 is structured as a conglomerate of volumes or “boxes“, responding to the scale of the neighbourhood. Operation in this spatial structure is logically assembled and completed by new features that will additionally activate the building.

The western facade of the extension would require redesigning, it is not suitable for the classrooms at the moment. Also, its construction system is unclear. Quoting the Diplomatic quarter at the façade of the new building appears to be too literal, perhaps unnecessary for a building with absolutely different function. The jury recommends presenting the project with more readable plans in the future. The proposal has met to the high degree the requirements of the competition and fulfilled the jury’s expectations. The jury assumes that the Contracting Authority with the author of the proposal can work well with the program without compromising its basic architectural design principle.

3rd prize

MAS Architects / Milda Naujalyte, Arminas Sadzevicius; Copenhagen – Denmark

Booklet

 

Authors on the proposal
The aim of the design is to integrate the extension of the school into the existing Garden City structure, strengthen the street elevation and preserve the greenery, at the same time providing desired separate entrances to the 2 schools and sports hall. The existing outdoor sports-field is creatively integrated into design. The Hall 2 building is formed in a way, that it seemingly follows the landscape. Both buildings are envisioned as compact and robust structures with iconic features.

Statement of the jury

The proposal presents a comprehensive view and convincing presentation of the task. The jury appreciates it very much. At the same time, jury members are aware of the pitfalls associated with the presented approach.

The new volumes are too large in terms of urban planning, especially with regard to the distance from the plot borders in the case of the school extension and the surrounding area. The close proximity of the Nad Kazanou street from the west side is problematic. In the case of finishing the design, the jury believes that it is necessary to incorporate this note into the proposal. The terrain´s design is natural in the case of the new building of the cultural centre. However, in the case of the extension of the school, there arises the question, whether space could be used more efficiently and adequate than as an artificial creation of a plane terrain below the building and as a slope from the new building to Trojská street.

Facades are convincing with the regard to the presented detail. In the case of the school, they need to be finalized with regard to the operation-program of the school. The communication link neatly envelops the problematic court façade of the existing building, which is very beneficial in the conceptual stage of designing, in a concrete form it is necessary to prove the feasibility of this element. The primary school´s entrance seems to be convincing at first sight. Situating it to the street Nad Kazankou complicates the transfer of younger children from the school building to the cafeteria.

Although the proposal shows both operational and volume inaccuracies, the jury perceives the authors’ strong ability to speak in a cultured architectural language, which confirms, among other things, the extent and level of the work done. The proposal has met to the great degree the requirements of the competition and fulfilled the jury’s expectations. The jury assumes that an investor with an architect can continue to work with the program without compromising the basic architectural design principle.

Honourable mention

MCA atelier / Miroslav Cikán, Pavla Melková, cooperation: Radek Novotný, Jiří Opl; Prague – Czechia

Booklet

Authors on the proposal
Everything in one place, safe, without transfers, barriers. Easy to inhabited in every weather.
The aim is to use reserves of a sloping terrain situation and to create a central residential yard with playgrounds, space, and thriftiness, operation on 3 interconnected levels, barrier-free entrance and maximum contact with the garden.
The form of the new school is a dignified contemporary completion of the historical situation.
The goal of the second plot is not to waste the place by a bad decision.
There is an opportunity to create a strong centre of Troja.

Statement of the jury
The jury awarded this proposal with the honourable mention because of the bold and generous location of all school operation on the existing site and outline of the solution in the wider urban context. Conceptual thinking about the extension, the new building and its surroundings as one cultural, social and educational complex, the jury views as a very beneficial stimulus for the further development of the whole territory. However, the generous approach exceeds the financial possibilities of the city district. The demolition of a 20-year gym means considerable extra cost and endangers the whole intent in terms of feasibility, ecology and public negotiation. The disadvantage of this solution is also an interruption of the school´s operation during construction.

EArquitetos / Bruno Cassol, Estevan Barin, Jenifer Vescia, Jonas Rossi, cooperation: Thaís Saccol; Santa Maria – Brazil, United Kingdom

Tecto Arhitectura / Sabrina Ene-Butnariu, Sergiu Cátálin Petrea, Sebastian Apostol, Dan Rosu, Tania Báncilá, Cristina Petrea; Bucharest – Romania

Stefano Corbo; Italy

Station – D Architects / T. J. C. van Belikering, R. Heykant, L. Hoogewerf; Delft – the Netherlands

Teo Hidalgo Nacher, Castellón – Spain

OVO GRĄBCZEWSCY ARCHITEKCI / Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Marek Grąbczewski, Katarzyna Kasza, Wiktor Martin, Marcin Osak, Oskar Szymańczyk; Katowice – Poland

Ubicuo Studio / José María Calvo Martínez-Aldama, Francisco Blázquez García; London – United Kingdom

Paul Esombi, Ekema; Peekplan Architects; Hamburg – Germany

Pedro Quero Arquitectos SLP; Oviedo Asturias – Spain

Martin Feistner, Jiří Hůrka, cooperation: Radana Feistnerová, Martin Řehák; Prague – Czechia

Arno Löbbecke, Kosharna Hanna, Andrian Sokolovskyi; Berlin – Germany

2H Projekt / Štěpánka Hušková, Zuzana Lukasová, Veronika Hušková, cooperation: Petr Hušek; Prague – Czechia

OCA architects / Hernan Lleida Ruix, Bernardo Garcia Morales, Joan Lluc Pinya; Barcelona – Spain

FADW / Jan Fousek, Daniel Pexa, Tomáš Martínek, Viktor Johanis, Jan Nerud; Prague – Czechia

Alexander Kader Architektbüro, AMPOPS / Cheng-Yi Lin, Diaa Hassan, cooperation: Marcos Gasc; Berlin – Germany

LAB & Studio Most / Jonathan van der Stel, Julia Mok, Gemawang Swaribathoro; Hong Kong – China

Donghua Chen and Partners, UAB Unitectus / Donghua Chen, Shaoyi Liang, Povilas Cepaitis; Vilnius – Lithuania

INDO / Marcin Mikos, Jacek Michalik, Weronika Lubaś, Ewelina Kuciel, Ewelina Turek; Krakow – Poland

Huang Dong; Rotterdam – the Netherlands

Endless Space Architects; Bejing – China

M&DB architecten / Michael Daane Bolier, Dorus Meurs; The Hague – the Netherlands

Tomáš Pína, Peter Mosio, Lucie Mrlinová, Denisa Mikulincová, Daniel Tasch, Monika Baršová, Helena Šuláková, Livia Čellárova; Prague – Czechia

mackovič architecture / Jan Mackovič, Ivona Náterová, Cyril Pederencino, cooperation: Barbora Kolesárová, Tomáš Voříšek; Prague – Czechia

Matthieu Boustany + Atelier Lancelin Architects / Anna Bakhlina, Matthieu Boustany, Julien Lancelin, cooperation: Peeraya Suphasidh, Benoist Desfonds; Paris – France

 

 

The purpose of the competition is to optimise the existing facilities and to supplement their capacity according to the needs of the management. Separation of the primary school and the grammar schools is particularly important. Both must have a separate, barrier-free entrance logically oriented towards public space.

In addition to the current plot no. 314/1 (labelled as no. 315 including the building) the school can also newly utilise plot no. 294/1 belonging to the city district, where it is possible to place facilities not directly associated with teaching (dining room, assembly hall, offices for the school psychologist and prevention officer).

The city district would like to use this new construction as a community centre, where various ceremonies and cultural events of the city district can also be held. All proposed facilities must have adequate sanitary amenities. The Contracting Authority expects to invest CZK 50 million excluding
VAT. This amount does not include the price of equipping the interior. The entry should pay close attention to the design in terms of both the capital and the operational budgets.